Blog

Savjeti iz IT svijeta

windows 7

Što se događa s Windowsima 7?

Windows 7 sada se približava svom 10. rođendanu, a Microsoft je najavio da više neće pružati sigurnosna ažuriranja poslije 14. siječnja 2020. godine.


Što će se dogoditi 14. siječnja 2020.?

Ako nakon tog datuma koristite računalo sa sustavom Windows 7, neće se dogoditi ništa vidljivo. Vaše računalo će nastaviti raditi kao i uvijek. Uključit će se, moći ćete pristupiti svojim datotekama i dokumentima, a sve će vaše aplikacije raditi.


Dakle, što je velika stvar?

Datum EOL-a (end-of-life) znači da će Microsoft prestati podržavati Windows 7. Podržavajući, mislimo da će prestati proizvoditi ažuriranja za Windows 7 koji popravljaju greške i što je još važnije, ispravljati sigurnosne rupe unutar softvera.

Upoznati ste s ovim ažuriranjima koja se često instaliraju kada uključite računalo ili ga isključite. Iako ponekad neugodno za korisnika računala, oni su ključni za očuvanje vaše zaštite. Bez tih ažuriranja vaše računalo bi bilo mnogo osjetljivije na cyber napade.

Ukratko, bez obzira koristite li računalo kod kuće ili na radnom mjestu, ne biste trebali koristiti sustav Windows 7 nakon 14. siječnja 2020.


Koje su mogućnosti nadogradnje sustava Windows 7?


Kupite novo računalo

Prvo i vjerojatno najočitije je kupnja novog računala. Svako novo računalo koje danas kupite pokrenut će Windows 10 operativni sustav. Pomoću IT stručnjaka možete prenijeti svoje datoteke, dokumente i aplikacije na novo računalo.

Nadogradite računalo

Što ako je vaše računalo u redu? Bio bi nevjerojatan gubitak odbaciti savršeno dobro računalo samo zato što je Microsoft prestao podržavati softver na njemu.

Pa, postoji drugi način.

Računalo možete nadograditi sa sustava Windows 7 na Windows 10. Zadržavate računalo i instalirate noviji operativni sustav.

Treba biti oprezan. Nadogradnja starog računala možda neće funkcionirati jer računalne komponente neće biti kompatibilne sa sustavom Windows 10. Prvo provjerite kod IT stručnjaka ili pročitajte ovaj članak za više informacija.


Korisnik poslovnog sustava Office 365?

Je li vaša tvrtka jedan od mnogih milijuna koji je prihvatio Microsoft Office 365? Ako je tako, imamo dobre vijesti.

Microsoft sada ima proizvod pod nazivom Microsoft 365. Microsoft 365 se ne smije miješati s Microsoft Office 365; to je malo drugačije. Microsoft 365 uključuje licencu za Office 365 i Windows 10. Dakle, ako imate računalo s operativnim sustavom Windows 7 u svom poslovanju i koristite Office 365, možete nadograditi licencu na Microsoft 365, a vi ćete dobiti licencu za Windows 10 kako biste mogli ažurirati računala.

Bez obzira koju opciju odaberete, trebate početi planirati nadogradnje sustava Windows 7. Ako ste u poslovnom okruženju, moglo bi postojati 20, 50 ili čak 100 računala koja trebaju nadogradnju iz sustava Windows 7. Što duže odgađate, veća je vjerojatnost da ćete biti ranjivi 14. siječnja 2020. godine.

Ako ste pronašli ovaj blog korisnim, podijelite ga s drugima.


Mi smo IT tvrtka koja se specijalizirala za IT podršku. Kontaktirajte nas za pomoć.