Blog

Savjeti iz IT svijeta

PowerPoint vještine

Poboljšajte svoje PowerPoint vještine pomoću ovih savjeta

Radite uredski posao? Onda ste i više nego dovoljno upoznati s mogućnostima Microsoft PowerPoint programa. Kako biste izbjegli da postanete sljedeća meta publike njihovog gnjeva i ljutnje prilikom prezentacije u nastavku pročitajte nekoliko savjeta o tome kako koristiti Microsoft PowerPoint.

Odmah pokrenite dijaprojekcije (slideshows)

Publika ne želi vidjeti vašu pretrpanu radnu površinu na računalu ili nepročitane poruke e-pošte dok se postavlja PowerPoint prezentacija. Jednostavno odaberite datoteku i spremite je kao PowerPoint Show. Zaobiđite način uređivanja i pokrenite show dvostrukim klikom i završite ga tipkom Esc.


Vratite fokus publike bijelim i crnim prekidima

Publika obično gubi fokus ili se udaljavaju kada su prezentacije duže nego obično. Ako sumnjate da članovi publike počinju gubiti fokus, pritisnite tipku B za potpuno zatamnjenje ili tipku W za potpuno bijeli ekran. Zatim pritisnite bilo koju tipku ili kliknite mišem kako biste se vratili na slajdove - ova tehnika pomaže da se oči vrate na vas, gdje i pripadaju.


Reci ne listi s točkama

Steve Jobs i Tim Cook slažu se da lista s točkama (bullet points) nisu pravi način za izradu popisa. Bolji način za izradu popisa je izdvajanje svake stavke u jednu po jednu, ako je moguće, uz veliku sliku koja je glavni fokus vaše prezentacije. Ne zaboravite govoriti o svakoj pojedinačnoj stavci s popisa, ali ne i za koje su u listi s točkama.


Umetnite slike s Flickr i OneNote

Publika će uživati u prezentacijama u kojima ćete uključiti slike ili meme koji će ih nasmijati, a ne uspavati. Idite na karticu Umetanje i odaberite Online slike - vidjet ćete isječke Office.com, isječke Bing slike, Flickr, OneNote, pa čak i Facebook. Na raspolaganju vam je ogroman izbor online slika.


Animacija grafikona

Izazov ne leži u umetanju grafikona u prezentaciju, već u tome da bude zanimljiv. Napravite animaciju grafikona. Nakon umetanja grafikona kliknite karticu Animations i aktivirajte animaciju. Animaciju možete dodati klikom na Add Animation te odaberite animirani efekt. Klikom na Animation Pane otvara se prozor s desne strane. Desnom tipkom miša kliknite i odaberite ppcije efekta (Effect Options).

U novo otvorenom prozoru imate mogućnost prilagodbe vremena i zvuka animacije. Na zadnjoj kartici  animacija grafikona (Chart Animation) svakako promijenite grupni grafikon iz "As One Object" u "By Category". Time se grafikoni prikazuju na ekranu po jedan element u trenutku kada kliknete, a  komadići pita iz grafikona stižu jedan za drugom.


Prezentacije kioska

Način rada kioska jednostavno reproducira prezentaciju u petlji bez dopuštanja ljudske intervencije ili pristupa radnoj površini. Ovo je idealno za sajmove i kioske koje možete pronaći u trgovačkim centrima. Jednostavno kliknite karticu Slideshow, zatim idite na Setup Slideshow kako biste pregledali mogućnosti. Trajanje, zvuk, animacije i prijelazi u potpunosti su prilagodljivi.


Proširite glazbu na više slajdova

Da biste dodali glazbu na svoj slajd, idite na karticu umetanje (Insert), odaberite Audio> Audio na mom računalu. Zatim u pregledniku datoteka pronađite glazbenu datoteku koju želite koristiti, a zatim odaberite umetni. Ali zašto ograničiti svoje omiljene melodije na samo jedan slajd? Proširite je tijekom trajanja prezentacije klikom na ikonu zvučnika koja označava ugrađeni zvuk. Na kartici reprodukcija (Playback) odaberite Play in Background (Reproduciraj u pozadini) za reprodukciju zvuka na sljedećih nekoliko slajdova ili dok se glazba ne zaustavi.


Dupliciranje

Ako stalno koristite isti element tijekom prezentacije, dobar stari Ctrl-C (copy) + Ctrl-V (paste) je u redu, ali je dupliciranje bolje. Prilikom klika miša na objekt pritisnite tipku Ctrl na tipkovnici i povucite objekt kako biste stvorili točno identičnu kopiju. Možete čak i duplicirati cijeli niz slajdova: jednostavno odaberite jedan ili više slajdova na lijevom navigacijskom okviru, odaberite Insert> New Slide> Duplicate Selected Slides.


Animirajte, animirajte, animirajte

Bilo koji element PPT slajda može biti animiran. Odaberite element, idite na karticu animacije (Animations), a na desnom kraju galerije animacije kliknite strelicu prema dolje kako biste dobili opciju "Više". Možete odabrati neki od efekata kako se element pojavljuje, naglašava ili nestaje. Ako u efektima odaberete Custom Path, možete sami kreirati mišem animaciju po zaslonu.

Koristite animacije kako biste svojim prezentacijama dodali duh, ali nemojte pretjerivati.

Činjenica je da su PowerPoint prezentacije komplicirane. Ako imate dodatnih pitanja u vezi naših savjeta  slobodno nas nazovite ili nam pošaljite e-poštu. Rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja.