Blog

Savjeti iz IT svijeta

automatsko popunjavanje lozinke

Opasnosti automatskog popunjavanja lozinke

Moderni web preglednici i upravitelji lozinki dolaze sa značajkom koja se zove automatsko popunjavanje lozinke. Ovo pomaže korisnicima da pohrane i automatski koriste svoje pristupne podatke za pristup web stranicama i drugim aplikacijama. Iako je automatsko popunjavanje lozinke praktično, dolazi sa sigurnosnim rizicima.


Zašto je automatsko popunjavanje lozinke tako opasno

Moderni web preglednici i upravitelji lozinki imaju značajku koja omogućuje automatski unos korisničkih imena i lozinki u web obrazac. Međutim, ova značajka nije potpuno sigurna. Ako omogućite ovu značajku i hakeri dobiju pristup vašem računalu ili web pregledniku, bit će im lakše infiltrirati se u vaše račune jer će značajka automatskog dovršavanja ispuniti sve spremljene pristupne podatke.

Prevariti preglednik ili upravitelj lozinki da daju spremljene informacije nevjerojatno je jednostavno. Sve što akter prijetnje treba učiniti je postaviti nevidljivi obrazac na ugroženu web-stranicu za prikupljanje podataka za prijavu korisnika. Nakon što preglednik ili upravitelj lozinki unese podatke o korisniku, haker će dobiti pristup tim podacima.


Korištenje automatskog popunjavanja za praćenje korisnika

Lukavi digitalni trgovci također mogu koristiti automatsko popunjavanje zaporke za praćenje aktivnosti korisnika. Na primjer, mogu pratiti ljude na temelju korisničkih imena u skrivenim obrascima za automatsko popunjavanje koje postavljaju na web stranice i prodaju informacije koje prikupe oglašivačima. Iako ne namjeravaju ukrasti zaporke, uvijek postoji vjerojatnost da će biti izloženi.


Jedan jednostavan sigurnosni savjet

Brz i učinkovit način poboljšanja sigurnosti računa je isključivanje automatskog popunjavanja. Evo kako to učiniti:

    U web pregledniku Microsoft Edgeu – otvorite prozor postavki, kliknite profili, a zatim odaberite lozinke. Onemogućite opciju "Ponudi spremanje lozinki".
    U web pregledniku Google Chrome – otvorite prozor postavki, kliknite automatsko popunjavanje i onemogućite opciju "Ponudi spremanje lozinki".
    U web pregledniku Firefox – otvorite prozor postavki, zatim kliknite privatnost i sigurnost. Ispod naslova prijave i lozinke poništite opciju uz "Automatsko popunjavanje prijava i lozinki".
    U web pregledniku Safari – otvorite prozor postavke, odaberite karticu Auto-popunjavanje i isključite sve značajke povezane s korisničkim imenima i lozinkama.

Dobre sigurnosne navike vezane uz lozinke mogu značajno zaštititi vaše osjetljive podatke. Za podršku koja nadilazi samo zaštitu vaše privatnosti, nazovite nas već danas.