Blog

Savjeti iz IT svijeta

dva monitora

Mogu li dva monitora poboljšati vašu produktivnost?

U uobičajenom radnom okruženju nije neobično vidjeti određene radnike s dva, tri, čak četiri ekrana. Ima li smisla da obični korisnik računala ili zaposlenik ima više od jednog monitora? Pogledajmo prednosti i nedostatke tako da možete odlučiti može li postavljanje dvostrukog monitora povećati vašu produktivnost.


Prednosti za postavljanje dva monitora

Ušteda vremena

Dva monitora mogu potencijalno značiti uštedu vremena. U određenim profesijama gdje se moraju dovršiti određeni zadaci, možda će biti lakše otvoriti određene aplikacije na jednom zaslonu dok gledate nešto drugo na drugom zaslonu. Dvostruki monitori mogu biti posebno veliki za dizajnere koji istovremeno koriste više platformi. Rad je produktivniji i jednostavniji.


Potencijalno povećanje produktivnosti

Postavljanjem dva monitora, uočeno je povećanje od prosječno 42% kada se gleda više zaslona. Kao vlasnik tvrtke ili čak honorarac, to bi moglo povećati ROI za tisuće kuna svake godine. Dvostruki monitori mogli dati 20% smanjenje pogrešaka.


Jednostavnije dijeljenje podataka između aplikacija

S dva monitora razmjena podataka između aplikacija mogla bi biti učinkovitija nego prije. Prebacivanje između različitih prozora na računalu može biti velika prepreka. To je iscrpljivanje vaše produktivnosti i zna biti zamorno.

Ako radite na nečemu složenom, kao što je analiza ili neka vrsta koda, onda to može biti još bolnije. Kada imate dva monitora možete si olakšati usporedbu na primjer u Excel tablicama, pratiti poruke e-pošte, pa čak i paziti na društvene mreže ako želite dati prioritet interakciji s klijentima.
Korištenje programa istovremeno na dva monitora omogućuje cjelovitije dijeljenje podataka.


Vrhunski online trening

Online trening je nešto što će većina profesionalaca pohađati u nekom trenutku. S dva zaslona možete upotrijebiti svoj drugi zaslon za prikaz videozapisa ili vodiča za obuku na jednoj strani radnog prostora, a na drugoj strani za dovršavanje različitih vježbi koje tečaj zahtijeva. Na jednom zaslonu može se očekivati povećana stopa pogreške, kao i više vremena potrebnog za završetak tečaja. S dva, trebali biste biti u mogućnosti završiti tečaj u manje vremena i uz manje pogrešaka.


Još uvijek je lako ostati u pokretu

Vaše se prijenosno računalo vjerojatno koristi u brojnim poslovnim aktivnostima. Izvrsni su za korištenje između vašeg doma i posla, sastanaka, kafića i bilo gdje drugdje gdje biste željeli raditi. Međutim, mali monitor može biti problem za neke. S dvostrukim monitorima možete imati najbolje od oba svijeta. Ponesite svoje prijenosno računalo sa sobom gdje god trebate, a zatim uživajte u prednostima dvostrukog monitora kada radite na svom radnom mjestu i obavljate važnije zadatke koji zahtijevaju veću pažnju. Priključivanje i odvajanje je lakše nego što mislite.


Nedostaci za postavljanje dva monitora


Više potencijala za ometanje

Iako nam dva monitora mogu pomoći da povećamo našu produktivnost, to može biti i veliko ometanje. Bez neke vrste otpora distrakciji drugi ekran bi definitivno mogao otežati produktivnost, a ne pomoći. Ako ste ovisni o provjeri e-pošte, društvenih objava i drugih platformi koje nemaju mnogo veze s poslom, vjerojatno biste trebali izbjegavati dobivanje drugog monitora.


Potencijalni nedostatak resursa

Postoji potencijalni nedostatak sredstava za drugi monitor. Grafička kartica koju trenutni sustav koristi morat će podijeliti svaki prikaz, a ovisno o sustavima koje pokrećete možda ćete primijetiti da se stvari kreću malo sporije.


Manje prostora na stolu

Tu je i očigledan problem s manje prostora za stol sa postavljenim dvostrukim monitorom. Možda ćete morati kupiti veći pisaći stol ili barem preurediti nekoliko stvari ako je prostor problem. Definitivno nešto za razmatranje prije ulaganja za povećanje produktivnosti.


Previše prostora

Previše prostora može čak biti problem ako se odlučite za drugi monitor. Ako imate dva monitora sa širokim zaslonom, možda ćete morati promijeniti veličinu prozora za prikaz kako biste optimizirali svoj zaslon. To biste mogli učiniti češće nego što biste željeli.

Naposljetku, bez obzira na to povećava li dva monitora vašu produktivnost, odabir ostaje na vama kao pojedincu i vrsti posla koji obavljate iz dana u dan.