Blog

Savjeti iz IT svijeta

wifi za goste

Kako postaviti siguran WiFi za goste

Danas WiFi nije presudan samo za vaše zaposlenike da bi obavili posao, već i za potrebe gostiju u uredu. No, postoji dobar i pogrešan način postavljanja gostujuće WiFi veze, a potonje može rezultirati frustrirajućim iskustvom za korisnike. Dakle, kako ispravno postavili WiFi za goste?

Nikada ne dajte gostima pristup primarnom wirelessu

Iako je davanje lozinke gostima glavne WiFi mreže u vašoj tvrtki najlakši način da ih povežete, izbjegavajte to po svaku cijenu.

Svatko s malo tehničkog znanja može potencijalno pristupiti svemu na mreži tvrtke, uključujući i povjerljive podatke. Da ne spominjemo, uređaji gostiju povezani s vašom poslovnom mrežom povećavaju rizik od zaraze zlonamjernim softverom ili cyber napada jer nikada ne možete biti sigurni da su njihovi uređaji zaštićeni.


Načini stvaranja sekundarne WiFi veze za goste

Ako vaš router ima ugrađenu WiFi podršku za goste (provjerite upisivanjem modela routera putem web pretraživača), možete ga koristiti za stvaranje zasebne “virtualne” mreže. To znači da će gosti imati pristup internetu bez povezivanja s glavnom mrežom tvrtke.

Ako vaš router ne podržava višestruke WiFi mreže, možete implementirati zasebnu bežičnu pristupnu točku koja zaobilazi ostatak mreže i izravno se povezuje s internetskim davateljem usluga (ISP).

Obje opcije održavat će povezanost vaših gostiju s mrežom vaše tvrtke tako da nikada nećete morati brinuti o neovlaštenim osobama koje pristupaju podacima vaše tvrtke.

Imajte na umu da gost WiFi još uvijek koristi vašu ISP vezu pa biste trebali ograničiti brzinu interneta na mreži za goste. Posljednja stvar koju želite je gost streama video koji usporava internet zaposlenika. Imajući to na umu, čak možete svojim zaposlenicima dati da koriste gost WiFi za svoje osobne uređaje. To umanjuje mogućnost da zaposlenici smanje propusnost Internet veze tvrtke za osobnu upotrebu.

Vaš gost WiFi bi trebao pružiti samo vanjskim korisnicima pristup internetu, ništa više. Pripazite kod konfiguracije virtualnog WiFi, da dodijelite DHCP za goste, DNS, NAT, limitirate Internet brzinu i pravilno podesite firewall kako bi se izbjeglo da gosti imaju pristup vašoj mreži i vašem routeru.

Ako vam ove zadnje skraćenice stvaraju glavobolju, obratite se našem timu stručnjaka koji će se pobrinuti za sve to za vas ili jednostavno imate pitanja o tome kako drugačije iskoristiti vaš router za bolju učinkovitost i sigurnost, samo nas nazovite.