Blog

Savjeti iz IT svijeta

aio računalo

All in one računalo ima li nedostataka u odnosu na desktop ili prijenosna računala

Proširujete posao i treba vam nekoliko novih računala, a za oko vam je zapelo all in one računalo jer zauzima manje prostora od tradicionalnih sustava. U ovom članku ćemo raspravljati o računalu koji je sve u jednom, njihovim prednostima i nedostacima.


Prednosti all in one računala

Najočitija prednost je kompatibilnost. All in one računalo, prilično je kompaktno i lako se nosi s obzirom da su sve komponente integrirane na jednom mjestu, a to je monitor. Potrebno je priključiti samo tipkovnicu i miša i spremni ste za rad.

Komponente koje su prisutne u računalu su dizajnirane većinom za prijenosna računala i troše manje energije i stvaraju manje topline. Monitor je tanak i elegantan sa svim komponentama uključujući procesor unutar njega.

All in one računala zauzimaju manje prostora, kompaktni su, ekran im je ugodan, a izvrsni su ovisno o tome koju varijantu ili model odaberete. Kako zbog svoje male veličine ne zauzima puno prostora olakšava rad većini ljudi koji rade na skučenim mjestima.


Nedostaci all in one računala

Sve ima dvije strane, onu dobru i onu lošu. Uz gore spomenute prednosti, all in one računala imaju i svoje nedostatke.

Kao i većina prijenosnih računala tako i all in one računala nisu baš nadogradiva. Da, može nadograditi RAM memoriju i tvrdi disk za pohranu podataka u nekim modelima, ali obično nemate sreće ako želite prijeći na moćniji procesor, grafičku karticu ili nadograditi na veći i bolji monitor.

Ukratko, all in one računala imaju iste nedostatke koje obično imaju i posjedovanje prijenosnog računala bez mogućnosti uživanja u prenosivosti koje ima prijenosno računalo.

Unutar tradicionalnog desktop računala gotove sve komponente vrlo lako mogu se zamijeniti prikladnom zamjenom ukoliko se nešto pokvari. Isto se ne može reći za većinu all in one računala.

Budući da sve osim tipkovnice i miša mora biti ugurano u ono što je u osnovi pretjerano kućište monitora s ravnim ekranom, ostalo je vrlo malo prostora za odgovarajući protok zraka ili velike ventilatore hlađenja.

 

Usporedba desktop, prijenosnog i all in one računala

  Desktop računalo Prijenosno računalo All in one računalo
Veličina Prva razlika je veličina. Desktop računalo je najveće. Prijenosno računalo je najmanje u usporedbi u odnosu na ostala dva. All in one računali se po veličini nalazi između.
Cijena Odličan moćan hardver po niskoj cijeni. Skuplje u odnosu na desktop ali jeftinije u odnosu na all in one. Većinom skuplje u odnosu na prijenosna računala.
Nadogradnja Najbolja prednost, laka nadogradnja, veliki izbor komponenti. Limitirana nadogradnja komponenti, većinom RAM memorija i tvrdi disk. Vrijedi isto kao za prijenosno računalo uz jednostavnu izmjena tipkovnice i miša.
Potrošnja
energije
Troši više energije u usporedbi s ostala dva. Najmanja potrošnja energije. Ovisi o izvedbi najčešće između desktop i prijenosnog računala.

 

Zaključak

Kao što je već spomenuto, sve ima dobre i loše strane. All in one računalo je izvrstan izum i izvrsno služi svojoj svrsi. Danas brojne tvrtke nude širok spektar all in one računala po različitim cijenama, a svako od njih ima jedinstvene značajke. Na kraju se sve svodi na korisnikov izbor, proračun, potrebe i sklonosti korisnika. Tehnologija i vrijeme nastavit će napredovati svojim tempom, a uskoro ćemo i u skoroj budućnosti vidjeti sve više novih i nevjerojatnih stvari poput all in one računala. Ukoliko još uvijek niste sigurni da li će all in one računala odgovarati za vaše poslovne potrebe ili trebate održavanje računalne opreme, slobodno se obratite Imnetu kako bi razmotrili opcije koje će vam najbolje odgovarati.