lažne web stranice

Kako prepoznati lažnu web stranicu

Koliki je procijenjeni broj web stranica dostupnih na internetu? Tisuće? Milijuni? Milijarde? Bez obzira na točnu brojku, ona svakodnevno raste. Web stranice su glavni dio našeg svakodnevnog života, bilo da su namijenjene zabavi, informiranju ili služe nekoj drugoj svrsi.

Bez obzira na veličinu, web stranica je neprocjenjiv resurs za tvrtke. Pružaju fantastične mogućnosti i pomažu u širenju baze potrošača. Ako želite prodavati robu, posjedovanje web stranice omogućuje vam da dosegnete potencijalno svjetsku klijentelu umjesto samo lokalne. Međutim, više web stranica znači i više prilika za one nepoštene. Evo nekoliko ideja o tome kako prepoznati lažnu web stranicu kako biste bili sigurni da ste na pravom mjestu.

Lažna web stranica

Zahvaljujući razvoju web dizajna, sada svatko može napraviti web stranicu koja izgleda profesionalno. I to je fantastično. Međutim, to također implicira da je svima jednostavnije napraviti lažnu web stranicu koja se čini profesionalnom.

Danas se web stranice više ne kodiraju od nule. Većina web stranica sadrži jednostavan alat za dodavanje pojedinih dijelova stranice kao i sustav za upravljanje sadržajem (CMS). Čak i ako nemate prethodnog znanja o web dizajnu, možete brzo stvoriti nešto što izgleda prihvatljivo.

To implicira da nije previše teško kopirati postojeću web stranicu i dodati mu opasne poveznice. Zbog tehnološkog napretka često je teško brzo razlikovati legitimnu web stranicu od lažne. Potrebno je provjeriti nekoliko stavki.

Tragovi lažne web stranice

Potvrdite naziv domene

Domena ili URL web stranice prvo je mjesto na kojem treba provjeriti je li legitimna. Vjerojatno ste na lažnoj web stranici i ne biste trebali nastaviti ako je URL zbunjujući ili ima puno čudnih znakova. Međutim, oni koji kreiraju lažne web stranice pokušat će vas prevariti tako što će domenu prikazati autentičnom.

Pazite na znakove poput "micr0soft.com" ili "appple.net" koji su izmijenjeni ili dodani u pokušaju da izgledaju autentično. Svakako se posebno usredotočite i da li u nazivu domene ima poddomena. Uzmimo za primjer "microsoft-office-365-podrska.xyfnghj.com" web stranicu koja nije autentična. Čak i ako poddomena spominje podršku za Microsoft Office 365, domena je i dalje " xyfnghj.com."

Provjerite pravopis

Prihvatljivo je napraviti običnu tipfelersku pogrešku—jamčimo da ih ima nekoliko i na našoj stranici. Pretjerana upotreba interpunkcijskih znakova, velikih i malih slova, pravopisnih ili gramatičkih pogrešaka može biti znak da je web stranica postavljena na brzinu i da nije povezana s pouzdanom tvrtkom.

Trebali biste nastaviti s oprezom ako se nešto u vezi s frazama na web stranici čini čudnim, poput nespretnog okretanja fraze ili velikih slova u svakoj riječi.

Detalji kontakta

Potražite nekoliko kanala komunikacije (telefon, e-pošta, live chat, fizička adresa) i provjerite jesu li vjerodostojni. Javlja li se itko na telefon i ima li ga uopće na web stranici? Postoji li na stranici email adresa za kontakt? Provjerite da email adresa odgovara stranici na kojoj se nalazite. Npr. Naša web stranica je imnet.hr, stoga i email mora biti This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Ako je jedini način da stupite u kontakt putem online obrasca za e-poštu, budite oprezni.

SSL certifikat

Koja je puna adresa web stranice odnosno URL? Što je bolje, HTTP ili HTTPS? Na početku adrese https:// prva je stvar koju trebate provjeriti na web stranici. Slovo s u https:// označava sigurno (secure), što znači da se podaci prenose preko šifrirane veze na web-mjestu kako bi se spriječili hakeri.

Iako korištenje http:// (bez S) ne znači uvijek da je web stranica prijevara, toga treba biti svjestan. Nikada ne biste trebali slati osobne podatke na web stranicu koja počinje s http:// samo radi sigurnosti. Detaljnije o HTTPS provjerite u našem zasebnom članku.

Međutim, loša vijest je da prevaranti također mogu imati i sigurnu web stranicu, pa samo zato što S postoji u nazivu ne znači automatski da je web stranica sigurna. Obično je preporučljivo kombinirati provjeru lokota (ikonica u web pregledniku pokraj adrese) s drugim predloženim postupcima.

Mogućnosti plaćanja

Web stranice koje prodaju robu prihvaćaju uobičajene načine plaćanja kao što su PayPal i kreditne kartice. Savjetujemo da izbjegavate web stranice koje zahtijevaju bankovne doznake, novčane uputnice ili druge nesigurne (i nepovratne) načine plaćanja, čak i ako se web stranica općenito čini autentičnom.
Ako se od vas traži da nešto platite putem interneta bankovnim prijenosom, trebali biste biti krajnje oprezni.

Provjerite recenzije i iskustva drugih korisnika

Pročitajte recenzije i iskustva korisnika kako biste stekli uvid u pouzdanost web stranice. Budite svjesni ponuda koje zvuče pre dobre da bi bile istinite. Ako nešto zvuči previše dobro da bi bilo istinito, vjerojatno i nije.

Kroz ove inicijative, naša tvrtka predano radi na zaštiti vašeg online iskustva. Ne dopustite da lažne web stranice ugroze vašu sigurnost i poslovanje. Imnet je ovdje kako bi vam pružio podršku i osigurao da svaki korak na internetu bude korak prema sigurnosti i povjerenju.